Background Image

Danmarks Officielle Radiopriser 2016

Årets bedste radioprogrammer blev kåret fredag d. 16 september 2016 i Vega ved Prix Radio. Værterne Dennis Ravn og Gyrith Cecilie Ross uddelte priser til både gengangere og debutanter – traditionelle radioproduktioner og selvstændige podcasts. Den musikalske underholdning blev leveret af Anya og Chinah.

”Den Korte Radioavis” med seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (alias Frederik Cilius) og Rasmus Bruun løb igen i år med et par priser. Politiken Podcast gik hjem med sejren i Årets dokumentar, mens DR kom bredt omkring deres programflade med sejre til DR P6 Beat, DR Podcast såvel som DR P4 og DR P3.

Vinderne af de 16 kategorier er udpeget af en fagjury med branchefolk og specialister fra radioverdenen. Blandt jurymedlemmerne kan nævnes Lisbeth Østergaard, Katja Bostrup, Kristian Leth, Louise Kjærgaard, Christoffer Guldbrandsen, Mads Vangsø, Tina Bilsbo, Iben Maria Zeuthen og Susanna Sommer.

dengyldnemikrofon

Den Gyldne Mikrofon

Vinderen af Årets Radioværter – Ekstra Bladets Gyldne Mikrofon – gik for tredje år i træk til Go´Nova. Mai-Britt Vingsøe, Dennis Ravn, Jojo og Signe Krarup

Det er Ekstra Bladets læsere, der både nominerer ti finalister og kårer vinderen af Den Gyldne Mikrofon. Over 33.000 læsere har stemt i årets konkurrence – hele 40,72 procent af dem på ‘Go’Nova’-værterne.

Den nærmeste konkurrent, Mads Steffensen, har fået 18,23 procent, mens Sara Bro med 12,12 procent af stemmerne er havnet på tredjepladsen.

Se video fra Ekstra Bladet TV

Den Gyldne Mikrofon 2016 – “Go´NOVA”, NOVA

Årets Dokumentar/Feature

I denne kategori kan indstilles journalistiske, researchede radioprogrammer i den undersøgende/klassisk informerende genre. Det kan være serier eller enkeltstående dokumentarer og varigheden er ikke afgørende. I denne kategori kan klassiske reportager også indstilles. Der lægges vægt på optage/klippekvalitet, komposition og ikke mindst fortællemæssige greb, der løfter programmet radiofonisk. Bringer programmet nyt materiale frem? Er historien væsentlig og vedkommende. Derudover er der (selvfølgelig) fokus på det journalistiske grundarbejde og researchen bag. Juryen ser på kreativiteten i lydarbejde – måden at gribe fortællingen/temaet an og vægter dynamik, anslag og gennemslagskraft højt.

Årets Dokumentar og Feature 2016 – “Historien om Lukas”, Politiken Podcast

Juryens motivering:

Kategorien er så klassisk som det kan blive. Men det behøver ikke betyde, at de indstillede bidrag er business as usual. For at finde vinderen bliver der bl.a. lagt vægt på optage/klippekvalitet, komposition og ikke mindst fortælle-mæssige greb, der løfter programmet radiofonisk.

De fire nominerede bidrag havde hver i sær deres stærke sider. Konceptuelt stærk, ambitiøs, radiofonisk elegant og flot eksekveret. Ikke desto mindre er Juryen yderst tilfreds med at hylde vinderen. Vinderen har en spontan henvendelsesform, en stringent opbygning og fastholder spændingen hele vejen. Juryen var også begejstret for at dokumentaren så tydeligt varedeklarere mht. lydeffekter.

Vinderen er ”Historien om Lukas”, af Jakob Sheik, Tin Henman og Krister Moltzen. Politiken Podcast

Årets event

Prisen tildeles eventen, der med dets form involverer lytterne, og inviterer dem indenfor i radioens verden. Prisen uddeles til den radiostation, der har skabt årets mest spændende og eventuelt nytænkende event. Eventen kan være produceret til prismodtageren selv eller i samarbejde med en kunde, en organisation eller øvrige 3. parter.

Årets Event 2016 :  “P6 Beat elsker Dizzy Mizz Lizzy, DR P6 Beat

Juryens motivering:

Årets event skal involvere lytterne. Skal inviterer dem ind i radioens verden. Prisen uddeles til den radiostation, der har skabt årets mest spændende og eventuelt nytænkende event. De nominerede lever alle på hver sin vis op til kategoriens intention, men juryen faldt pladask for det bidrag der med unik lytterinvolvering, på sjov og modig måde udfordrer det gængse og programmet skaber sin egen personlige historie og skaber et stort tidsbillede.

Vinderen er ”P6 Beat elsker Dizzy Mizz Lizzy”, DR P6 Beat

Årets Promotion for Program

Der lægges særlig vægt på originalitet og professionel udførelse ift. speak og lyddesign – og at “reklamen” for programmet er tænkt så den understøtter det pågældende programs særpræg og kendetegn. Det er kunsten at skabe 25-30 sekunders fortælling der kan stå alene og hvor budskabet står helt klart – eller efterlader lytteren med nysgerrighed efter at høre mere…

Udover Radiospots for programmer – kan andre promotion tiltag selvfølgelig også deltage – det være sig kampagner på Facebook/youtube/videoklip/trykte medier/billboards – eller steder vi slet ikke har tænkt på endnu

Årets Promotion for Program : “SpørgeJørgen”, Radio24Syv

Juryens motivering:

Kategorien var i år blevet skilt fra Årets reklame og juryen kunne derfor sætte al sin ekspertise og erfaring ind på at finde lige præcis det spot, der blandt de indstillede bidrag opfylder kategoriens kriterier bedst. Der var masser af gode ideer, der var klassiske spot og der var masser af godt håndværk. Men årets vinder kunne det hele. Den var professionel og original. Spottet indeholder mange lag af information og det resulterer i en pirrende teaser, som gør at man bare hænger på og vil høre mere. Spottet efterlade lytteren med i en ”feel good-stemning”.

Årets vinder i kategorien Promotion for program er Radio24Syv med SpørgeJørgen

Årets Interview

I nomineringen lægges der vægt på interviewteknik, underholdningsværdi og aktualitet. Interviewet er ‘den gode samtale’, som oplyser og underholder lytterne. Det handler om at stille det gode spørgsmål, det rigtige spørgsmål, det kritiske spørgsmål. Det er kort sagt samtalen, man ikke glemmer, når man har hørt den.

Årets Interview : ”Muslimer skal skydes og brændes”, Radio24syv

Juryens motivering

Den meget kompetente jury i Årets interview var på en hård opgave, hvor 19 indstillede bidrag skulle reduceres til en shortlist. I Årets interview lægges der bl.a. vægt på Interview teknik, underholdningsværdi og aktualitet. Det skal være den gode samtale, hvor de rigtige spørgsmål stilles.

Juryen lagde stor vægt på at vinderen skulle findes bl.a. egentlig interview og rettede hermed fokus på, at en række af de indstillede bidrag i højere grad faldt i andre genre, hvor de helt sikkert kunne have klaret sig godt. Om vinderen sagde juryen, at det lykkedes intervieweren med værdighed og i en sympatisk tone at udvise høflighed overfor interviewpersonen. I rigtigt ”ude i marken interview”. Et spontant interview hvor journalisten hører efter og hele tiden bruger det, han hører til at formulere sit næste spørgsmål.

Vinderen er Radio24syv med interviewet med en Facebook-trold under overskriften ”Muslimer skal skydes og brændes”.

Årets Kampagne

Prisen gives til den samlede radiokampagne der bruger mediets styrker bedst. Kendetegnende for den gode radiokampagne er en god vægtning af eksponering af budskab og styrkelse af image gennem fx sponsorater, promotions eller events i samarbejde med radioen. Samt et godt samspil med andre medier. Den gode radiokampagne er et partnerskab mellem annoncør og radiobrand. Den gode radiokampagne er tydelig i sit budskab og engagerende over for lytterne. Den gode radiokampagne er med moderne gloser den stærke kombination af paid og earned media på radio.

Årets Kampagne : ”P3 Bliver Hacket”, DR P3

Juryens motivering

Dommerkomiteen var ude i tillægstid og kategoriens præmisser blev drøftet tilbundsgående. Der var dog ingen tvivl om, at et enkelt bidrag stak ud som værende tydeligt i sit budskab og engagerende overfor lytteren. Der benyttes både netplatform og Facebook. Vinderen tager et emne op som kampagneform for hele programfladen. Smart brandingmæssigt og rammer målgruppen lige i solar plexus.

Vinderen er ”P3 bliver hacket”, DR P3

Årets Nyskabelse

Prisen tildeles til en nomineret, et program, en event eller noget helt tredje som innovativt og lytterorienteret beriger dansk radio i form af f.eks. nye programformater, nye radiostationer, og nytænkende aspekter af radio. Alt sammen til glæde for lytterne.

Årets Nyskabelse : ”Klassikere Genfortalt”, DR Podcast

Juryens motivering

Juryen var udfordret allerede ved reduktionen af de nominerede til en shortlist på tre. Juryen blev enige om, at bedømmelsen af Årets nyskabelse skulle tage sit udgangspunkt i kategoribeskrivelsen slutsætning – ”Alt sammen til glæde for lytterne”. Dermed gav det god mening at belønne et bidrag der stak ud som en program med et fedt twist på genren, et kreativt koncept, som bærer noget tradition og modernitet i sig på samme tid. En snacksize intro, der kan berige på flere niveauer.

Stort tillykke til holder bag DR podcast, Producent Anne Kristine Termansen og redaktør Kåre V. Poulsen med at genoplive ”klassikere genfortalt”

Årets Podcast

Juryen skal i særlig grad lægge vægt på at indholdet er produceret og afviklet på en måde, der tilgodeser de særlige omstændigheder, der gør sig gældende ved on demand indhold. Indholdet skal være født til on demand og altså tænkt som digital first, men må gerne også være afviklet som broadcast.

Årets Podcast : “Mord i Rum Sø”, Radio24syv

Juryens motivering

Rekord mange indstillede bidrag i kategoriens 2. sæson. 21 indstillede bidrag blev efter juryens afstemning til fire nominerede. Juryen gik ligesom sidste år til opgaven med ydmyghed og seriøsitet. Det var en kategori med meget forskellige podcast, der var nomineret og juryen drøftede indgående hvad der skal indgå og hvordan man skal skille sig ud for at vinde Årets Podcast.

Alle de nominerede fik roser med på vejen. Engageret, modigt, ambitiøst. Om vinderen sagde juryen – ”en spændende podcast lige fra start”. Gribende god historie, velfortalt med gode kilder, clean sound, ægte radio med høj kvalitet – som skabt til podcast.

Tillykke til hele holdet bag årets podcast – ”Mord i Rum Sø”, Radio24syv

Årets Radioprogram

Prisen tildeles et radioprogram, der hæver sig over de andre med et klart koncept, der rammer rent ind i målgruppen. Værten/værterne er professionelle, dedikerede, vil noget med programmet og inddrager meget gerne lytterne undervejs. Årets radioprogram skiller sig derudover ud fra mængden med et ekstraordinært godt flow og et særligt skarpt/relevant/interessant/nyskabende/humoristisk/satirisk indhold.

Årets Radioprogram 2016 : “Den Korte Radioavis”, Radio24syv

Juryens motivering

Interaktiv værdi, dagsordensættende, intelligent, stærkt underholdende, eminente talenter bag som sætter radio på dagsorden på tværs af målgrupper. Fængende radio med en total ambition om at levere stjerneprogram, hæver sig over andre og gør radio trendsættende.

Juryens kortvarige drøftelse af om et program kan genvinde titlen blev et stort rungende JA. De er skarpe, relevante, nyskabende, intelligente og sjove.

Ingen kan være i tvivl – Årets radioprogram 2016 – Den Korte radioavis, Radio24syv

Årets reporter

Prisen gives for den bedste livereportage på en dagsaktuel historier. Det er således evnen til at formidle præcist, underholdende og interessant under alle tænkelige forhold, der belønnes.

Årets reporter 2016 : Andreas Kraul, DR P3

Juryens motivering
Juryen undredes over at årets livereporter er blevet til årets sportsreporter. Juryen vil gerne opfordre til at der på de danske radiostationer næste år sættes fokus på denne vigtige kategori, der er en del af radioens DNA. Dermed ikke være sagt at der ikke blandt de indsendte bidrag er værdige modtagere, men det gav jo en relativ snæver fortolkningsramme.

Om vinderen sagde juryen at han på fornemmeste vis agerer lytternes øjne. At vinderen formår at holde et konstant højt niveau og at han lykkes med at balancerer fakta, perspektivering og anekdoter.

Prisen som Årets (sports) reporter går til Andreas Kraul, DR P3

Årets Satire

Årets satire går til ét satireprogram, et fast indslag eller en fast fiktionel karakter i et radioprogram eller flade. Årets satirevinder gør på humoristisk og/eller karikerende vis grin med nyheder, personer, karaktertræk, medier, genrer – og gør os alle sammen klogere på os selv og på hinanden. Prisen uddeles til den radiostation, det satireteam eller den udsendelse, der på fremragende vis har formået at lave det bedste – og gerne – nyskabende satire på dansk radio i årets løb.

Årets Satire 2016 : “Den Korte Radioavis”, Radio24syv

Juryens motivering
Juryen er begejstret for kategorien. Dens tilbagevenden som fast bestanddel i Prix Radio er væsentlig og der er sket en udvikling på satire gennem de sidste par år som også afspejles i de indstillede bidrag.
Flere af de nominerede er programmer eller koncepter i udvikling og juryen ser frem til at den fortsatte fokus på raffinering og refleksion.
Om vinderen udtaler juryen. Programmet har udviklet sig meget fra sidste år. Flere jurymedlemmer sætter pris på indførelsen af pausekommaer som skaber flere ophold. Programmet overrasker til stadighed med nye provokationer og bedømmes til konstant at være i udbrud med den gule førertrøje på. Bidende skarpe karakterer, der tillader sig at tale hen over hovedet på lytterne.

Det kan ikke skjules længere. Der er genvalg til Frederik Cilius, Rasmus Bruun og Zissel Kjertum-Mohr. Sidstnævnte fortjener i øvrigt sin egen pris for indsatsen i dette program.

Årets Talent

Prisen for årets talent går til et særligt radiotalent, som slog igennem i årets løb. En lovende stjerne på radiohimlen, som med sin personlighed, formidlingsevne og engagerede arbejde med radiomediet har formået at gøre sig særligt positivt bemærket. Prisen kan gå til både værter, reportere, kommentatorer og andre, der udkommer i eller i forbindelse med en radiokanal eller podcast.

Årets Talent 2016 : Julie Kiner, DR

Juryens motivering

Selvom vi altid står tilbage med ”kun” én vinder, var rigtig mange med i opløbet efter juryens indledende pointgivning. Juryen tog ord nært udgangspunkt i kategoriens beskrivelse af en vinder. En som med sin personlighed, formidlingsevne og engagerede arbejde med radiomediet har formået at gøre sig særligt positivt bemærket.

Vinderen stikker ud og gør sig positivt bemærket. Et udpræget værtstalent med passion og engagement. Vinderen besidder en ubesværethed og uforandret optræden, formår at være tilstede og være sig selv.

Årets talent er Julie Kiner, DR

Årets Musikprogram

Prisen for Årets Musikprogram gives til et radioprogram eller podcast, der uanset genre har musikformidling som sit overordnede fokus og som i årets løb har været med til at udvikle genren – enten ved at introducere nye og originale måder at formidle musik på eller på anden måde have skilt sig ud som et særligt godt tilbud til den musikinteresserede lytter.

Årets Musikprogram 2016 : “FONK! Det er lørdag”, DR P4

Juryens motivering
Et godt musikprogram skal viderebringe, begejstre og gøre os klogere. Det gør alle de nominerede og juryen var rundt om mange detaljer i de enkelte programmer. Udslagsgivende var at vinderne på helt formidabel vis favner bredt, er inspirerende og levende. Klog og troværdig musikformidling. Højt gearet med humor. Et raffineret program, hvor værterne har gjort sig umage og man mærker deres hamrende musikalitet og at de elsker det de laver.
Stort tillykke til programmet, der på hele kanalens vegne er i gang med at relancere kanalen. FONK, Det er lørdag vinder Årets Musikprogram.

Årets Morgenflade

Morgenflade er en radios forside. Det er for mange det første møde med omverdenen. Morgenfladen er uanset radioens format starten på hverdagen. Den gode morgenflade sikrer med stemning og funktion som fx nyheder eller trafik, at radioen er det mest relevante medie i de tidlige timer. Prisen uddeles til den morgenflade, der på sikker – og gerne nyskabende – vis formår at få et fast tag i lytterne og få dem sikkert fra seng til job om morgenen.

Årets Morgenflade 2016 : “Go’ Morgen P3”, DR P3

Juryens motivering

De nominerede har alle en meget høj kvalitet inden for deres egne formater. Flere af dem leverer solidt arbejde. Flere af dem udfylder på hver sin vis en eller flere af de elementer som juryen lægger vægt på i bedømmelsen til topkarakter. Vinderen skiller sig dog ifølge juryen ud ved på samtlige parametre at leverer sikkert og konstant.

Morgenprogram skal være journalistik, men det skal også være stemning. Morgenprogram skal være stemning, men det skal også være aktualitet. Morgenprogram skal være genkendeligt, men det skal også udfordre formen. Vinderen der bedst udfylder den samlede palette i 2016 er Go’ Morgen P3, DR P3

Årets Nyheds-/aktualitetsprogram

Prisen uddeles til det program, der er årets bedste inden for nyheder, aktualitet og sport. Programmet formår at sammensætte en god variation af ovennævnte indhold i relevante og skarpe vinkler og rammer. Programmet skal orientere, det skal være relevant og det må gerne overraske i form og indhold.

Årets Nyheds-/aktualitetsprogram 2016 : “24syv Morgen”, Radio24syv

Juryens motivering
Juryen var imponeret. Det er uhøjtidelig radio med et højt energi niveau. Tonen er yngre og journalisternes begejstring og ægte nysgerrighed slår igennem. Mængden af dagsordensættende historier er imponerende og det virker som om programmet altid er ”lidt foran”.

Vinder af Årets nyhed- og aktualitet er ”24syvMorgen”, Radio24Syv.

Årets øjeblik

Her ønsker juryen at hædre et unikt og magisk radioøjeblik, som sætter følelser i gang hos lytteren. Der er tale om en kreativ kategori for geniale interviewteknikker, replikker, stunts e.l. Kategorien begrænses til “et øjeblik” og bidragene kan ikke overstige 5 minutter.

Årets øjeblik 2016 : ”Adele-Sofie i musikquizzen”, DR P3

Juryens motivering:
I denne kategori er man dejlig fri for snærende kategoribeskrivelser. Alt kan komme på tale og det primære er, at der vitterligt er tale ”om et øjeblik”.

Om vinderen siger juryen. Man behøver ikke høre flere. Det er tårevædende, medrivende, bevægende. Slet og ret rørende radio. Et radioøjeblik som ingen havde kunne forudse eller planlægge, og som er svært at ryste af sig.

Vinder af Årets Øjeblik 2016 er ”Adele og Sofie i Musikquizzen”. Tillykke til DR P3 og Musikquizzen.

Årets reklame

Prisen går til det spot, der bedst muligt engagerer lytteren og klarest kommunikerer produktets værdi for brugeren og hvordan brugeren opnår denne. Når man spørger de danske radiolyttere er spots og reklamer i bedste fald et nødvendigt onde. Derfor lægges der særlig vægt på radiospots, der i sig selv er god radio, der udnytter mediets styrker, så afbrydelsen bliver relevant underholdning. Det er kunsten at fortælle godt på 30 sekunder med et bundet budskab. Juryen skal lægge alle aspekter herunder opbygning, tekstning, speak, flow, musik, klip mv. til grund for bedømmelsen.

Årets reklame 2016 : “Langelandsfestival “Vi ses, røvhuller”, Lars Jul/Mount Belzoni

Juryens motivering:
En generel opfordring fra juryen i denne kategori er ”STOP MED AT RÅBE”. Det er manglende respekt over for mediet og øger irritationen over reklamer.
Når det er sagt var der fine bidrag i kategorien.

Om vinderen sagde juryen: ”Der er tale om en velproduceret, klassisk reklame. Budskabet er placeret og opfattes klart af lytteren inden for de første 5 sekunder. Der er sammenhæng mellem reklame, målgruppe og produkt.

Tillykke til Langelandsfestival ”Vi ses røvhuller” og Lars Jul/Mount Belzoni