Background Image

Prix Radio – Danmarks Officielle Radiopriser
uddeles af den danske radiobranche
fredag den 15. september i Store Vega på Vesterbro i København.

Social Media, Lytterinddragelse, Podcast og Flow - Prix Radio 2017

Prix Radio har gjort plads til at konkurrere på endnu flere parametre. Kategorierne i 2017 består af en blanding af gamle kendinge og nye spændende muligheder for at konkurrere på bl.a. ideer og initiativer på områderne Social Media og Lytterinddragelse.

Indstil dit bidrag på prixradio.dk – du kan indstille materiale afviklet i perioden 15. august 2016 – 15. august 2017.

Årets jury er offentliggjort på www.prixradio.dk og det er en yderst kompetent samling af erfarne branchefolk og stærke faglige kompetencer, der skal bedømme de forskellige kategorier.

Årets Satire

I Årets satire kan indstilles et satireprogram, en podcast, et fast indslag eller en fast fiktionel karakter i et radioprogram eller flade.

Årets radioprogram

I denne kategeri kan indstilles alle typer af radioprogrammer afviklet som flow radio.

Årets Kommercielle radioprogram

I denne kategeri kan indstilles alle typer af radioprogrammer afviklet som flow radio og sendt på kommercielle radiostationer

Årets øjeblik

Her kan indstilles alle former for radio-“øjeblikke” afviklet som flow, der ikke overstiger 5 minutter.

Årets musikprogram

I kategorien kan indstilles alle typer af musikprogrammer afviklet som flow eller on demand, tilbagevendende eller enkeltstående programmer.

Årets brug af Sociale medier

I denne kategori kan indstilles radioprogrammer, events eller promotions som får inddraget lytterne ved hjælp af sociale medier

Årets vært

Prisen kan gå til både værter, reportere, kommentatorer og andre, der udkommer i eller i forbindelse med en radiokanal eller podcast.

Årets nyskabelse

I denne kategori kan indstilles personer, programmer, events, indslag eller noget helt tredje. Det kan være flow eller on-demand

Årets dokumentar el. feature

I denne kategori kan indstilles journalistiske, researchede radioprogrammer i den undersøgende/klassisk informerende genre. Det kan være serier eller enkeltstående dokumentarer og varigheden er ikke afgørende. I denne kategori kan klassiske reportager også indstilles.

Årets Morgenflade

Dagligt tilbagevendende program eller flade afviklet i perioden ml. kl. 05-10 på flow radio.

Årets nyheds- / Aktualitets-program

I denne kategori kan indstilles faste tilbagevendende nyheds-/Aktualitetsprogrammer

Årets event

I denne kategori kan indstilles alle typer af events, hvor radioen flytter ud af studiet.

Årets Interview

I kategorien kan indstilles interview afviklet som flow eller on-demand.

Årets podcast/On-demand

“Digital first” – Podcast skabt til et liv uden for flow radioen.

Årets lytterinddragelse

I kategorien kan indstilles alle former for lytterinddragelse, der foregå ved interaktion mellem lyttere og program. I modsætning til Årets event er der her taleom at lytterne “kommer til radioen”, snarere end at radioen kommer til lytterne.

Background Image

Danmarks Officielle Radiopriser 2016

Årets bedste radioprogrammer blev kåret fredag d. 16 september 2016 i Vega ved Prix Radio. Værterne Dennis Ravn og Gyrith Cecilie Ross uddelte priser til både gengangere og debutanter – traditionelle radioproduktioner og selvstændige podcasts. Den musikalske underholdning blev leveret af Anya og Chinah.

”Den Korte Radioavis” med seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (alias Frederik Cilius) og Rasmus Bruun løb igen i år med et par priser. Politiken Podcast gik hjem med sejren i Årets dokumentar, mens DR kom bredt omkring deres programflade med sejre til DR P6 Beat, DR Podcast såvel som DR P4 og DR P3.

Vinderne af de 16 kategorier er udpeget af en fagjury med branchefolk og specialister fra radioverdenen. Blandt jurymedlemmerne kan nævnes Lisbeth Østergaard, Katja Bostrup, Kristian Leth, Louise Kjærgaard, Christoffer Guldbrandsen, Mads Vangsø, Tina Bilsbo, Iben Maria Zeuthen og Susanna Sommer.

dengyldnemikrofon

Den Gyldne Mikrofon 2016

“Go´NOVA”, NOVA

Vinderen af Årets Radioværter – Ekstra Bladets Gyldne Mikrofon – gik for tredje år i træk til Go´Nova. Mai-Britt Vingsøe, Dennis Ravn, Jojo og Signe Krarup

Det er Ekstra Bladets læsere, der både nominerer ti finalister og kårer vinderen af Den Gyldne Mikrofon. Over 33.000 læsere har stemt i årets konkurrence – hele 40,72 procent af dem på ‘Go’Nova’-værterne.

Den nærmeste konkurrent, Mads Steffensen, har fået 18,23 procent, mens Sara Bro med 12,12 procent af stemmerne er havnet på tredjepladsen.

Se video fra Ekstra Bladet TV

Årets Dokumentar/Feature

“Historien om Lukas”, Politiken Podcast

Juryens motivering:

Kategorien er så klassisk som det kan blive. Men det behøver ikke betyde, at de indstillede bidrag er business as usual. For at finde vinderen bliver der bl.a. lagt vægt på optage/klippekvalitet, komposition og ikke mindst fortælle-mæssige greb, der løfter programmet radiofonisk.

De fire nominerede bidrag havde hver i sær deres stærke sider. Konceptuelt stærk, ambitiøs, radiofonisk elegant og flot eksekveret. Ikke desto mindre er Juryen yderst tilfreds med at hylde vinderen. Vinderen har en spontan henvendelsesform, en stringent opbygning og fastholder spændingen hele vejen. Juryen var også begejstret for at dokumentaren så tydeligt varedeklarere mht. lydeffekter.

Vinderen er ”Historien om Lukas”, af Jakob Sheik, Tin Henman og Krister Moltzen. Politiken Podcast

Årets event 2016

“P6 Beat elsker Dizzy Mizz Lizzy, DR P6 Beat

Juryens motivering:

Årets event skal involvere lytterne. Skal inviterer dem ind i radioens verden. Prisen uddeles til den radiostation, der har skabt årets mest spændende og eventuelt nytænkende event. De nominerede lever alle på hver sin vis op til kategoriens intention, men juryen faldt pladask for det bidrag der med unik lytterinvolvering, på sjov og modig måde udfordrer det gængse og programmet skaber sin egen personlige historie og skaber et stort tidsbillede.

Vinderen er ”P6 Beat elsker Dizzy Mizz Lizzy”, DR P6 Beat

Årets Promotion for Program

“SpørgeJørgen”, Radio24Syv

Juryens motivering:

Kategorien var i år blevet skilt fra Årets reklame og juryen kunne derfor sætte al sin ekspertise og erfaring ind på at finde lige præcis det spot, der blandt de indstillede bidrag opfylder kategoriens kriterier bedst. Der var masser af gode ideer, der var klassiske spot og der var masser af godt håndværk. Men årets vinder kunne det hele. Den var professionel og original. Spottet indeholder mange lag af information og det resulterer i en pirrende teaser, som gør at man bare hænger på og vil høre mere. Spottet efterlade lytteren med i en ”feel good-stemning”.

Årets vinder i kategorien Promotion for program er Radio24Syv med SpørgeJørgen

Årets Interview 2016

”Muslimer skal skydes og brændes”, Radio24syv

Juryens motivering

Den meget kompetente jury i Årets interview var på en hård opgave, hvor 19 indstillede bidrag skulle reduceres til en shortlist. I Årets interview lægges der bl.a. vægt på Interview teknik, underholdningsværdi og aktualitet. Det skal være den gode samtale, hvor de rigtige spørgsmål stilles.

Juryen lagde stor vægt på at vinderen skulle findes bl.a. egentlig interview og rettede hermed fokus på, at en række af de indstillede bidrag i højere grad faldt i andre genre, hvor de helt sikkert kunne have klaret sig godt. Om vinderen sagde juryen, at det lykkedes intervieweren med værdighed og i en sympatisk tone at udvise høflighed overfor interviewpersonen. I rigtigt ”ude i marken interview”. Et spontant interview hvor journalisten hører efter og hele tiden bruger det, han hører til at formulere sit næste spørgsmål.

Vinderen er Radio24syv med interviewet med en Facebook-trold under overskriften ”Muslimer skal skydes og brændes”.

Årets Kampagne 2016

”P3 Bliver Hacket”, DR P3

Juryens motivering

Dommerkomiteen var ude i tillægstid og kategoriens præmisser blev drøftet tilbundsgående. Der var dog ingen tvivl om, at et enkelt bidrag stak ud som værende tydeligt i sit budskab og engagerende overfor lytteren. Der benyttes både netplatform og Facebook. Vinderen tager et emne op som kampagneform for hele programfladen. Smart brandingmæssigt og rammer målgruppen lige i solar plexus.

Vinderen er ”P3 bliver hacket”, DR P3

Årets Nyskabelse 2016

”Klassikere Genfortalt”, DR Podcast

Juryens motivering

Juryen var udfordret allerede ved reduktionen af de nominerede til en shortlist på tre. Juryen blev enige om, at bedømmelsen af Årets nyskabelse skulle tage sit udgangspunkt i kategoribeskrivelsen slutsætning – ”Alt sammen til glæde for lytterne”. Dermed gav det god mening at belønne et bidrag der stak ud som en program med et fedt twist på genren, et kreativt koncept, som bærer noget tradition og modernitet i sig på samme tid. En snacksize intro, der kan berige på flere niveauer.

Stort tillykke til holder bag DR podcast, Producent Anne Kristine Termansen og redaktør Kåre V. Poulsen med at genoplive ”klassikere genfortalt”

Årets Podcast 2016

“Mord i Rum Sø”, Radio24syv

Juryens motivering

Rekord mange indstillede bidrag i kategoriens 2. sæson. 21 indstillede bidrag blev efter juryens afstemning til fire nominerede. Juryen gik ligesom sidste år til opgaven med ydmyghed og seriøsitet. Det var en kategori med meget forskellige podcast, der var nomineret og juryen drøftede indgående hvad der skal indgå og hvordan man skal skille sig ud for at vinde Årets Podcast.

Alle de nominerede fik roser med på vejen. Engageret, modigt, ambitiøst. Om vinderen sagde juryen – ”en spændende podcast lige fra start”. Gribende god historie, velfortalt med gode kilder, clean sound, ægte radio med høj kvalitet – som skabt til podcast.

Tillykke til hele holdet bag årets podcast – ”Mord i Rum Sø”, Radio24syv

Årets Radioprogram 2016

“Den Korte Radioavis”, Radio24syv

Juryens motivering

Interaktiv værdi, dagsordensættende, intelligent, stærkt underholdende, eminente talenter bag som sætter radio på dagsorden på tværs af målgrupper. Fængende radio med en total ambition om at levere stjerneprogram, hæver sig over andre og gør radio trendsættende.

Juryens kortvarige drøftelse af om et program kan genvinde titlen blev et stort rungende JA. De er skarpe, relevante, nyskabende, intelligente og sjove.

Ingen kan være i tvivl – Årets radioprogram 2016 – Den Korte radioavis, Radio24syv

Årets reporter 2016

Andreas Kraul, DR P3

Juryens motivering
Juryen undredes over at årets livereporter er blevet til årets sportsreporter. Juryen vil gerne opfordre til at der på de danske radiostationer næste år sættes fokus på denne vigtige kategori, der er en del af radioens DNA. Dermed ikke være sagt at der ikke blandt de indsendte bidrag er værdige modtagere, men det gav jo en relativ snæver fortolkningsramme.

Om vinderen sagde juryen at han på fornemmeste vis agerer lytternes øjne. At vinderen formår at holde et konstant højt niveau og at han lykkes med at balancerer fakta, perspektivering og anekdoter.

Prisen som Årets (sports) reporter går til Andreas Kraul, DR P3

Årets Satire 2016

“Den Korte Radioavis”, Radio24syv

Juryens motivering
Juryen er begejstret for kategorien. Dens tilbagevenden som fast bestanddel i Prix Radio er væsentlig og der er sket en udvikling på satire gennem de sidste par år som også afspejles i de indstillede bidrag.
Flere af de nominerede er programmer eller koncepter i udvikling og juryen ser frem til at den fortsatte fokus på raffinering og refleksion.
Om vinderen udtaler juryen. Programmet har udviklet sig meget fra sidste år. Flere jurymedlemmer sætter pris på indførelsen af pausekommaer som skaber flere ophold. Programmet overrasker til stadighed med nye provokationer og bedømmes til konstant at være i udbrud med den gule førertrøje på. Bidende skarpe karakterer, der tillader sig at tale hen over hovedet på lytterne.

Det kan ikke skjules længere. Der er genvalg til Frederik Cilius, Rasmus Bruun og Zissel Kjertum-Mohr. Sidstnævnte fortjener i øvrigt sin egen pris for indsatsen i dette program.

Årets Talent 2016

Julie Kiner, DR

Juryens motivering

Selvom vi altid står tilbage med ”kun” én vinder, var rigtig mange med i opløbet efter juryens indledende pointgivning. Juryen tog ord nært udgangspunkt i kategoriens beskrivelse af en vinder. En som med sin personlighed, formidlingsevne og engagerede arbejde med radiomediet har formået at gøre sig særligt positivt bemærket.

Vinderen stikker ud og gør sig positivt bemærket. Et udpræget værtstalent med passion og engagement. Vinderen besidder en ubesværethed og uforandret optræden, formår at være tilstede og være sig selv.

Årets talent er Julie Kiner, DR

Årets Musikprogram 2016

“FONK! Det er lørdag”, DR P4

Juryens motivering
Et godt musikprogram skal viderebringe, begejstre og gøre os klogere. Det gør alle de nominerede og juryen var rundt om mange detaljer i de enkelte programmer. Udslagsgivende var at vinderne på helt formidabel vis favner bredt, er inspirerende og levende. Klog og troværdig musikformidling. Højt gearet med humor. Et raffineret program, hvor værterne har gjort sig umage og man mærker deres hamrende musikalitet og at de elsker det de laver.
Stort tillykke til programmet, der på hele kanalens vegne er i gang med at relancere kanalen. FONK, Det er lørdag vinder Årets Musikprogram.

Årets Morgenflade 2016

“Go’ Morgen P3”, DR P3

Juryens motivering

De nominerede har alle en meget høj kvalitet inden for deres egne formater. Flere af dem leverer solidt arbejde. Flere af dem udfylder på hver sin vis en eller flere af de elementer som juryen lægger vægt på i bedømmelsen til topkarakter. Vinderen skiller sig dog ifølge juryen ud ved på samtlige parametre at leverer sikkert og konstant.

Morgenprogram skal være journalistik, men det skal også være stemning. Morgenprogram skal være stemning, men det skal også være aktualitet. Morgenprogram skal være genkendeligt, men det skal også udfordre formen. Vinderen der bedst udfylder den samlede palette i 2016 er Go’ Morgen P3, DR P3

Årets Nyheds-/aktualitetsprogram

“24syv Morgen”, Radio24syv

Juryens motivering
Juryen var imponeret. Det er uhøjtidelig radio med et højt energi niveau. Tonen er yngre og journalisternes begejstring og ægte nysgerrighed slår igennem. Mængden af dagsordensættende historier er imponerende og det virker som om programmet altid er ”lidt foran”.

Vinder af Årets nyhed- og aktualitet er ”24syvMorgen”, Radio24Syv.

Årets øjeblik 2016

 ”Adele-Sofie i musikquizzen”, DR P3

Juryens motivering:
I denne kategori er man dejlig fri for snærende kategoribeskrivelser. Alt kan komme på tale og det primære er, at der vitterligt er tale ”om et øjeblik”.

Om vinderen siger juryen. Man behøver ikke høre flere. Det er tårevædende, medrivende, bevægende. Slet og ret rørende radio. Et radioøjeblik som ingen havde kunne forudse eller planlægge, og som er svært at ryste af sig.

Vinder af Årets Øjeblik 2016 er ”Adele og Sofie i Musikquizzen”. Tillykke til DR P3 og Musikquizzen.

Årets reklame 2016

“Langelandsfestival “Vi ses, røvhuller”, Lars Jul/Mount Belzoni

Juryens motivering:
En generel opfordring fra juryen i denne kategori er ”STOP MED AT RÅBE”. Det er manglende respekt over for mediet og øger irritationen over reklamer.
Når det er sagt var der fine bidrag i kategorien.

Om vinderen sagde juryen: ”Der er tale om en velproduceret, klassisk reklame. Budskabet er placeret og opfattes klart af lytteren inden for de første 5 sekunder. Der er sammenhæng mellem reklame, målgruppe og produkt.

Tillykke til Langelandsfestival ”Vi ses røvhuller” og Lars Jul/Mount Belzoni